Pondělí 13.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Magazín » Český rozhlas
Český rozhlas Zdroj: Český rozhlas |

Po Martínkovi míří na genovou terapii Míša. Extrémně drahý zákrok má v USA zdarma

13. 5. 2024 | Patnáctiletá Michaela Hlaváčková z Pardubicka je druhou Češkou se vzácným onemocněním AADC. Stejně jako dvouletý Martínek podstoupí extrémně drahou genovou terapii, která dokáže v mozku opravit poškozený gen. Zatímco Martínkovi se na stomilionový zákrok složili lidé ve sbírce, Míša ho bude mít na klinice v USA teď v květnu zadarmo. Radiožurnálu to řekla rodina Michaely.

Města ztrácejí původní význam obchodu a sdružování. Přesouváme se do online prostoru, říká architektka

13. 5. 2024 | Na Zemi žije ve městech kolem 50 procent obyvatel. V roce 2050, až populace přesáhne deseti miliard, bude pravděpodobně město domovem pro tři čtvrtiny lidí. Jak budou města v budoucnu vypadat? „Lidé možná budou chtít bydlet na samotě u lesa. Bohužel ale nebude tolik samot u lesa pro takové množství lidí,“ říká v pořadu Leonardo Plus architektka Zuzana Pešková, proděkanka Fakulty stavební ČVUT v Praze. ...

Víra může na prvním rande otevřít debatu o hodnotách. Je to ale ta nejintimnější věc, říká terapeut Vojtko

12. 5. 2024 | Na kolikáté schůzce se sympatickou osobou se odvážíte zeptat na to, jak to má s vírou a jestli vůbec v něco věří? Proč to není téma běžné konverzace? „Víra je nejintimnější věc. Svůj systém víry nikomu nevysvětlíte. Je to tak iracionální, že jakékoliv racionální argumenty od partnera nás můžou bolet a velmi zraňovat,“ vysvětluje v pořadu Leonardo Plus párový terapeut Jan Vojtko.

Muž, který byl prvním pacientem s prasečí ledvinou, zemřel po necelých dvou měsících po transplantaci

12. 5. 2024 | První příjemce ledviny z geneticky modifikovaného prasete zemřel necelé dva měsíce po transplantaci. S odvoláním na sobotní oznámení pacientovy rodiny a bostonské nemocnice, kde byla transplantace provedena, o tom informovala agentura AP. Rick Slayman se transplantaci ledviny podrobil v Massachusetts General Hospital v březnu ve věku 62 let. Lékaři tehdy vyjádřili naději, že by transplantovaná prasečí ledvina mohla vydržet dva roky. ...

OVĚŘOVNA: Lidem na dávkách se počítá důchod z průměrné mzdy, tvrdí dezinformátoři. Není to tak

12. 5. 2024 | „Důchody pro lidi, kteří jsou celý život na dávkách, se počítají z průměrné mzdy,“ tvrdí nová dezinformace. Není to přesné. Důchod se skládá ze dvou částí. Základní výměra činí deset procent průměrné mzdy, jak popisuje Jitka Drmolová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). „Větší část obvykle tvoří procentní výměra, která se odvíjí od celoživotních výdělků a odpracovaných let,“ přibližuje pro další díl rubriky Ověřovna! ...

Fresky, které podávají zprávu o konci světa, najdete ve Švédské kapli v Opavě

11. 5. 2024 | Pokud se dostanete na prohlídku unikátní osmiboké kaple v Opavě-Kateřinkách, které se říká Švédská, pořádně se uvnitř rozhlédněte. Stěny totiž pokrývají fragmenty fresek, které znázorňují konec světa.

Když se z garáže stane muzeum. Karel Petschke v osmdesáti letech stále jezdí s veterány na závody

11. 5. 2024 | Karel Petschke měl vždy rád starožitnosti a auta, která měla styl. Netušil ale, že díky svému životnímu stylu bude mít na stáří doma v Horoměřicích doslova technické muzeum. Ve svých osmdesáti letech ještě stále jezdí s veterány na závody, relaxovat chodí do houpacího křesla v garáži mezi předválečné motorky a gramofony.

Jsme rozmazlení. Péči o zdraví zanedbáváme, zdůrazňuje gerontoložka Holmerová

11. 5. 2024 | Populace stárne a je jasné, že se lékaři téměř všech oborů budou stále častěji setkávat s geriatrickými pacienty. Jaká je budoucnost geriatrické péče? Jaké jsou parametry zdravého dožití a proč v této oblasti za ostatními vyspělými státy pokulháváme? „Bohužel jsme rozmazlení. Klademe důraz na zdravotnictví a prevenci a péči o zdraví zanedbáváme,“ odpovídá gerontoložka Iva Holmerová. Co dělat lépe? A jaký vliv na zdraví má změna klimatu? ...

Jak Italové k rizotu přišli. Připravte si zlaté šafránové, nebo citronové s krevetami

11. 5. 2024 | Sice jsem po návratu z Milána stačila na dva týdny zajet do Brightonu v Anglii, kde jsem ve volném čase opečovávala zanedbanou zahrádku, umožnila nadýchat se čerstvého vzduchu už přerostlým bylinkám, zasadila nové a napravila resty vůči růžím a levandulím. Zašla jsem do svých oblíbených restaurací a také jsem zjistila, co nových a skvělých jich ve městě přibylo.

Princezně Kate se daří dobře, řekl princ William. Kvůli rakovině podstupuje preventivní chemoterapii

10. 5. 2024 | Princezně Kate, která se léčí s rakovinou, se daří dobře, řekl v pátek její manžel a následník britského trůnu princ William. Podle agentury Reuters šlo o vzácné veřejné prohlášení ke zdravotnímu stavu Kate, která podstupuje preventivní chemoterapii.

Sucha a povodně tu byly vždycky, ne ale tak často. Změnu klimatu vidíme tady a teď, míní psycholog

10. 5. 2024 | Environmentální a sociální psycholog, spisovatel a ředitel Institutu 2050 Jan Krajhanzl se zabývá nejen tím, jak lidé žijí v souladu s přírodou, ale například i tím, jak naše společnost přistupuje k ochraně životního prostředí.

Narodila se neslyšící, teď si ráda hraje s bubínky. Batoleti vrátila poprvé sluch genová terapie

10. 5. 2024 | Britskému batoleti byl navrácen sluch poté, co se jako první člověk na světě zúčastnilo průkopnické studie genové terapie, která podle lékařů znamená novou éru v léčbě hluchoty. Informoval o tom list The Guardian.

Nová forma Alzheimerovy choroby. Často se rozvíjí u lidí s dvěma kopiemi genu ApoE4, zjistili vědci

9. 5. 2024 | Původ Alzheimerovy choroby stále ještě není zcela objasněný. Španělsko-americkému týmu vědců se ale nyní podařilo odhalit další genetickou formu Alzheimerovy choroby. Skupina vedená doktorem Juanem Forteou z výzkumného ústavu Sant Pau v Barceloně zjistila, že se známky onemocnění skoro pokaždé rozvinou u lidí, kteří mají dvě kopie specifického genu – označovaném jako ApoE4.

Pocit, že o Rusku něco vím, se s agresí na Ukrajinu vytratil, popisuje šéfredaktor Josef Pazderka

9. 5. 2024 | Šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka získal Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za loňský rok. Společně s Ondřejem Soukupem byl oceněn za podcast Na Východ!. V Rusku dlouhodobě pobýval jako redaktor České televize, v roce 2010 byl vyhoštěn. „V únoru 2022 veškeré vize o tom, jak ruský režim funguje, zmizely, jímá mě z toho hrůza,“ přibližuje Pazderka pocity po agresi Ruska. Kdo jsou podle něj hrdinové? ...

Ve stárnoucím Japonsku přibývá prázdných domů. Je jich už téměř devět milionů

9. 5. 2024 | Počet prázdných domů v Japonsku, které se potýká se stále klesajícím počtem obyvatel, se vyšplhal na rekordních devět milionů. To by bohatě stačilo například pro všechny obyvatele New Yorku. O rostoucím počtu prázdných domů ve východoasijské zemi píše CNN.

Vrchol Sněžky zatím zůstává bez ochranných sítí. Kvůli bezohlednosti lidí se ale mohou znovu objevit

9. 5. 2024 | Sítě vymezující prostor pro pohyb turistů zatím na vrcholu naší nejvyšší hory Sněžky a v jejím okolí nejsou. Strážci Krkonošského národního parku vyčkávají, jak se budou turisté v začínající sezoně chovat.

Léky na předpis poštou? ‚Usnadní život,‘ míní asociace pacientů. ‚Ohrozí kamenné lékárny,‘ oponují lékárníci

8. 5. 2024 | Léky doručené zásilkovou službou až domů? Tuhle možnost nyní zvažuje ministerstvo zdravotnictví. Viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký vidí riziko převážně v tom, že by se zásilkový výdej zavedl bez předchozích diskusí a správně nastavených mechanismů. René Břečťan z Národní asociace pacientských organizací (NAPO) oponuje tím, že diskuse už proběhla na konferenci NAPO, kde se jí věnoval celý jeden blok. ...

Environmentální distres. Mladí už nevěří, že svět bude lepší, ale spojují se a učí se pracovat s emocemi

8. 5. 2024 | Planeta kolabuje a zdá se, že odpovědní a mocní dělají jen málo pro nápravu. Environmentální žal je reakce na různé aspekty klimatické krize. Může se objevit škála emocí, od smutku po strach. Existují ale také pozitivní aspekty. Lidé se spojují, rozvíjejí pospolitost i aktivní zájem. „Kolik příjemných a pozitivních pocitů vyvolá to, že jsme v tom spolu, že o tom mluvíme,“ říká v podcastu Balanc terapeutka, mediátorka a lektorka Zdeňka Voštová. ...

Udržujme lidskost, to je třeba připomínat politikům a velitelům, tvrdí šéf Českého červeného kříže

8. 5. 2024 | Český červený kříž má dnes 14 tisíc dobrovolníků a nabízí různé kurzy od první pomoci po mezinárodní humanitní právo a krizovou intervenci. Na 8. květen připadá Světový den Červeného kříže a jeho mottem je letos Udržujme lidskost naživu. „Je potřeba politikům a vojenským velitelům připomínat, aby respektovali pravidla a nedocházelo k excesům,“ vysvětluje šéf české pobočky Marek Jukl v pořadu Host Lucie Výborné na Radiožurnálu. ...

Skiareál v Bedřichově má nového majitele. Je jím developerská firma, která prodává apartmány

7. 5. 2024 | Tělovýchovná jednota Bižuterie prodala část střediska novému investorovi. Novým majitelem části nemovitostí je developerska firma Niseko, která prodává apartmány v Praze, Krkonoších, ale i v Bedřichově. V čele firmy stojí Adam Kuchař, který zatím nechce hovořit s médii.

Zdroj: Český rozhlas - https://rozhlas.cz
14:11:17 | 13.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD