Pondělí 13.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Magazín » Lidovky.cz
Lidovky.cz Zdroj: Lidovky.cz |

Byla syfilida „daní za genialitu“? Smetanovo utrpení nebylo v jeho hudbě vůbec slyšet, říká psychiatr Cyril Höschl

13. 5. 2024 | V neděli 12. května uplynulo 140 let od smrti litomyšlského rodáka Bedřicha Smetany. Před deseti lety vedla novinářka Alena Plavcová pro magazín Pátek LN o tomto hudebním skladateli rozhovor s psychiatrem Cyrilem Höschlem, jenž se vyjma lidských duší intenzivně zajímá také o Smetanův život a dílo.

Upéct, namazat na chleba – a otrávit s ní myši. Mořská cibule má prý magické schopnosti odhánět všechno zlé

13. 5. 2024 | O mořské cibuli za okny českých domů psali spisovatelé, velebil ji Jan Masaryk, hojila rány v pohádkách i v lidové medicíně. Mnozí si ji dnes pletou se snědkem ocasatým.

Předsudky stranou, dršťky umí příjemně překvapit. Připravte si je jako luxusní pokrm

13. 5. 2024 | Jemná smetanová omáčka dobře doplní leckterou surovinu, nejvíc ale sluší libovým druhům masa, vařené zelenině – a překvapivě taky trochu neotesaným dršťkám. Ve znovuobjevené zadělávané podobě jsou delikátním pokrmem.

Etiketa pro Čechy: Nůž není tužka a vidličkou se nebagruje. Jak správně držet příbor?

13. 5. 2024 | Zmlsaný člověk dnes ani neví co by. Tu ho láká všemi vychvalovaná pražská restaurace Alma a to ještě ani nestihl zajít na Staroměstské náměstí, kde se pod numerem 420 vaří moderní česká kuchyně. A proč zůstávat jen v hlavním městě, když v Plzni otevřelo věhlasné bistro Fred? Podniky, které letí, mají mnozí v malíčku. Poněkud horší už ovšem je, jak svírají příbor v dlani.

Příliš bolesti pro krásu. Někdo by měl módním tvůrcům Met Gala říct, že Šípkové Růženky už patří jen do muzea

12. 5. 2024 | Jedno velké „au“ se vznáší nad promenádou posledního ročníku Met Gala. Jako každé první májové pondělí se totiž v New Yorku konala společenská událost, kterou pořádá Kostýmní institut Metropolitního muzea umění.

Za Kobrou nebo k císařské hrobce bez nebožtíka. V Innsbrucku rozhodně stojí za to se zastavit

12. 5. 2024 | Innsbruck. Pro většinu z nás orientační bod na cestě za lyžováním – a rychlý pohled z auta na skokanský můstek od Zahy Hadid. V tomhle městě ale rozhodně stojí za to vystoupit!

Škrtí, ale sluší. „Casual friday“ sedm dní v týdnu si dopřávají nejen politici, nastává soumrak pánské kravaty?

11. 5. 2024 | Vázanka odchází ze současné politické scény a opouští i kancelářské prostředí. Proč muži hromadně odkládají kravaty? A může se ozdobný uzel ještě někdy vrátit na pánské krky?

Nebolí, o to je záludnější. Neurochirurg Klener popisuje, jak poznat nádor v hlavě a jak se mu dá předcházet

10. 5. 2024 | Operoval dva ministry zdravotnictví a řadu známých osobností. Největší skupinu jeho pacientů ale tvoří úplně obyčejní lidé, ovšem s nejzávažnějšími diagnózami – nejčastěji komplikovanými nádory a cévními problémy v mozku a míše.

O oklamaném čertu, díře do pekla a konci světa. Vydejte se na Bolfánek, rozhlednu, jež bývala kostelní věží

10. 5. 2024 | Znáte kostel, do kterého jako první vešel vlk? Podle legendy jím je Bolfánek, který byl kdysi zasvěcený sv. Wolfgangovi. Jeho zbytky najdete nad městečkem Chudenice.

Kam všude jsme mohli jezdit metrem? Podívejte se, jak se v průběhu století měnily plány Prahy

9. 5. 2024 | První plány na vybudování podzemní dráhy v Praze se datují už ke konci 19. století. Z počátku se počítalo s podpovrchovou tramvají, v průběhu let se měnily i představy o tom, kudy trasy povedou nebo jak se budou jmenovat stanice. Podívejte se, co všechno mohlo být, kdyby...

Revoluce se fotila jako o život. Teď už fotografie ze střední Evropy nikoho nezajímá, říká jubilant Vladimír Birgus

6. 5. 2024 | Fotograf, teoretik a pedagog Vladimír Birgus o svých pražských výstavách, tajném životě Josefa Sudka a celoživotních přátelstvích.

NOMÁDI: Nomádům na narodily děti. Festival Cestovar míří i na rodiny

6. 5. 2024 | Už po šesté se v lomu Srní u Hlinska sjedou motorizovaní cestovatelé na festival Cestovar 2024. Kromě obvyklých přednášek pořadatelé připravili workshopy a nemohou chybět ani žluté plovoucí kachničky, které se staly symbolem akce.

Etiketa pro Čechy: Vůně hromadného ničení. Parfém je výsostně soukromá záležitost, nestrkejte ho lidem až pod nos

6. 5. 2024 | Možná je to i váš kolega, který má otravný zlozvyk pojmout odchod z pracoviště co nejdramatičtěji a poté, co shrábne svých pět švestek, nezapomene na efektní tečku – vytáhne lahvičku oblíbeného parfému a posvětí svou osobu jedním, dvěma, či snad třemi šplíchanci. Kolega sic odchází v dál, ale ještě dlouho jej připomíná nevyvětratelný vonný oblak. Pčík!

Poupata v nálevu. Vynikající „falešné kapary“ připravíte z toho, co najdete na zahrádce: z pažitky i pampelišky

6. 5. 2024 | Že jde pažitka do květu? To je skvělé – díky tomu se rozšiřuje její nabídka. Nejen o jedlé květy, ale také o nerozvinutá poupata. V kyselém nálevu chutí i vzhledem dobře zastoupí středomořské kapary, jemná štiplavost jim přitom zůstane.

Krtkův kapsáčový sen. Praktické cargo pants si proklestily cestu ze zákopů do společnosti i na přehlídková mola

5. 5. 2024 | Není dnes populárnějších kalhot! Kapsáče či takzvané cargo pants si prošlapaly cestu z válečných bojišť až na koktejl party. Proč se široké nohavice pošité kapsami staly uniformou mladé generace Z? A hodí se vůbec vysoce vojenský mundúr do společnosti?

Místo pergamenu papír. Karel III. rok po korunovaci dostal korunovační svitek

5. 5. 2024 | Poprvé v historii Spojeného království byl korunovační svitek vyroben z papíru a nikoli pergamenu. Může za to Karel III. (75), který si nepřál, aby jeho listina o korunovaci byla vyrobena z živočišné kůže. Dostal ji rok poté, co byl obřadně pomazán ve Westminsterském opatství a korunován s manželkou Camillou.

Antibiotika hned po narození dělají z dětí alergiky. Riziko zvyšuje i císařský řez, říká alergoložka Humlová

5. 5. 2024 | Kvůli mírné zimě začala letos pylová sezona už v lednu. Jaké jsou nejčastější spouštěče alergií po čtyřicítce? Kdy jsou k alergiím náchylnější muži – a kdy ženy? A jak bude vypadat léčba budoucnosti? Vysvětluje Zuzana Humlová, primářka Ústavu alergologie a imunologie VFN v Praze.

Truhlíková historie. Kdy jsme vystrčili kytky ven z oken a kdo může za to, že pořád frčí ty nešťastné pelargonie?

5. 5. 2024 | Teplé jaro zamotalo mnohým hlavu, první truhlíky s květinami se na oknech začaly objevovat už na začátku dubna. Jenže není nic nestálejšího než aprílové počasí, po horkých dnech přišly zase mrazy. Už za časů našich pratet platilo, že truhlíky patří za okna až po zmrzlých, právě teď je správný čas zamyslet se, jak je letos osázet. Pro lehkou inspiraci si zaběhněme do minulosti.

Sektor a Halabala lepší než baroko. Čím nábytek z minulého století uhranul mladé generace?

5. 5. 2024 | Desetitisíce korun lidé platí za křesla z časů první republiky a za sektorový nábytek s barevnými plastovými zásuvkami, který se ještě před pár lety vozil na skládku. Proč opadl zájem o barokní kabinety a jak to, že ceny „retro“ nábytku stále letí vzhůru?

Co se to děje s naším počasím? Průvodce všemi extrémními jevy, které byste měli znát

4. 5. 2024 | Letošní duben nás teplotami nad 25 °C donutil sáhnout po letním oblečení – a vzápětí nás mrazy a chumelenicemi opět navlékl do zimních bund. Počasí hýří extrémy v zimě v létě. Vedra se střídají s mrazy, sucha s povodněmi. Čelíme ničivým vichrům a devastujícím požárům. Co se to děje s počasím?

Zdroj: Lidovky.cz - lidovky.cz
14:11:17 | 13.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD