Čtvrtek 9.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Hlavní přehled » Lidovky.cz
Lidovky.cz Zdroj: Lidovky.cz |

Výkonný výbor TOP 09 schválil, že se Ženíšek stane ministrem pro vědu

9. 5. 2024 | Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor schvaluje nominaci Marka Ženíška na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany ho výboru navrhlo v úterý. „Jestli ta podpora nebude jednoznačná, musí si hledat někoho jiného,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Ženíšek dosavadní šéf zahraničního výboru Sněmovny.

Česká republika by měla mít v Moskvě svého velvyslance, řekl Fiala

9. 5. 2024 | Česká republika by měla mít podle premiéra Petra Fialy (ODS) v Rusku velvyslance. Obsazení postu velvyslance v Moskvě Fiala označil za „cílový stav“, konkrétní ohledně termínu ale nebyl. Koncem května skončí v Rusku velvyslanec Vítězslav Pivoňka, vláda ho odvolala. Premiér podotkl, že nemůže sdělit, jak dlouho bude místo velvyslance v Rusku neobsazené.

Poškodí to českou demokracii nejvíc od 1989, odmítla Schillerová volbu poštou

9. 5. 2024 | Poslanci pokračují ve schvalování návrhu koalice na zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Ale Sněmovnu opět svírají obstrukce opozice. Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová prohlásila, že návrh na zavedení korespondenční volby, jak je v tuto chvíli ve hře, poškodí českou demokracii způsobem, jaký od roku 1989 nezažila.

U Klínce vyprošťovali vykolejený vlak, cestující vozily náhradní autobusy

9. 5. 2024 | Pracovníci Českých drah (ČD) ve čtvrtek nedaleko Klínce u Prahy vyprostili dva vozy po vlakové soupravě bez strojvůdce a cestujících, která tam minulý týden vykolejila. Po poledni se jim první vagon podařilo vrátit na koleje a odtáhnout, druhý vyprostili a odtáhli odpoledne. Provoz mezi Čisovicemi a Měchenicemi byl od 8:00 přerušený, cestující vozily autobusy. Výluka by měla skončit v 18:00, řekl technik oprav lokomotiv Jan Bittner z ČD. ...

Havlíčkův vodopád vulgarismů. Citoval starostu Novotného a káral premiéra

9. 5. 2024 | Provokativně vystoupil ve Sněmovně šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. Chce, aby se premiér a předseda ODS Petr Fiala okamžitě distancoval od řeporyjského starosty Pavla Novotného z ODS, a postaral se o to, aby zmizel z veřejného života. „Blbec, kretén, nácek, koště, tak to jsou ta lepší označení, která používá řeporyjský starosta za ODS,“ tvrdil.

Policisté zadrželi nemocnému osmdesátníkovi 34 zbraní, požádal o to lékař

9. 5. 2024 | Čtyřiaosmdesátiletý muž z Náchodska musel odevzdat desítky palných zbraní a stovky kusů munice. Jeho ošetřující lékař si všiml, že se pacientovi horší zdravotní stav, a upozornil na to policisty. Ti rozhodli o zadržení zbraní, jak to umožňuje zákon. Muž jim je vydal.

Polsko zadrželo na hranicích ruského dezertéra, Moskva o něm chce informace

9. 5. 2024 | Polská pohraniční stráž před časem zadržela na východě země ruského vojáka, který ilegálně překročil hranici s Běloruskem. Podle polských médií jde o dezertéra, který přišel přímo z bojů na Ukrajině. Ruský velvyslanec v Polsku ve čtvrtek řekl, že žádá polské úřady, aby potvrdily informace, které se objevily v médiích.

Jak velkou převahu má skutečně Rusko nad Ukrajinou? Spočítali jsme, kolik vojáků může válčit na obou stranách

9. 5. 2024 | Jaké jsou možnosti mobilizace Ukrajiny a Ruska, kolik dalších vojáků potřebují na frontě? Oficiální odhady o stavu vojenského personálu a ztrátách nelze považovat za spolehlivé. Existuje ale jeden soubor údajů, který může poskytnout přesnější obrázek o situaci ve válečné zóně.

České voliče k evropským volbám žene protest proti vládě, ukázal průzkum

9. 5. 2024 | Jako nejčastější důvod pro účast v červnových volbách do Evropského parlamentu je pro české voliče snaha vyjádřit názor na současnou vládu. Vyplývá to z výsledků dubnového průzkumu agentury Ipsos. O volby do EP se podle průzkumu zajímá zhruba šest z deseti Čechů. K urnám by podle agentury mohla 7. a 8. června přijít zhruba třetina voličů.

Propagace nacismu a výtržnictví. Za hákový kříž v konvoji hrozí dvojici pět let

9. 5. 2024 | Ze dvou přečinů podezírají plzeňští policisté ženu a muže, kteří v neděli z auta v rámci konvoje historických vojenských vozidel u příležitosti Slavností svobody zamávali publiku vlaječkou s hákovým křížem. Toto podezření dvojici dnes sdělili. Oběma hrozí až pět let vězení.

Nový ukrajinský rekord: aby zasáhl rafinerii, urazil dron 1500 kilometrů

9. 5. 2024 | Nejméně osm lidí utrpělo zranění v ruské Belgorodské oblasti po dronovém útoku, který Rusko připisuje Ukrajině. Ta naopak ve čtvrtek ráno uvedla, že sestřelila 17 z 20 dronů vyslaných Ruskem nad Oděskou oblastí. Zdroje ukrajinské bezpečnostní služby SBU sdělily, že jejich drony útočily v Krasnodarském kraji na jihozápadě Ruska a zasáhly ropnou rafinerii v Baškirsku na jižním Urale. Bezpilotní letoun při tom prý urazil rekordních 1 500 kilometrů. ...

Kauza politika v mikině s proruskými symboly nejspíš skončí jako přestupek

9. 5. 2024 | Kriminalisté ukončili prověřování případu bývalého politika Pavla Křivky, který začátkem dubna vzbudil rozruch v Pardubicích, když chodil městem v oděvu s proruskými symboly. Bývalý šéf krajské strany Zelených vyrazil v černé mikině s velkým Z na prsou, ruskou vlajkou na rameni a nápisem v azbuce „Za vítězství“. Případ podle všeho skončí jako přestupek.

Peking zkouší praskliny. Čínská ofenzíva šarmu v Evropě má výhružné podtóny a skončí nezdarem

9. 5. 2024 | Kdo je agent cestovní kanceláře pro čínského prezidenta Si Ťin-pchinga? Gideon Rachman v komentáři pro Financial Times konstatuje, že pokud je čínský prezident v Evropě po pěti letech a jeho itinerář sestává z Francie, Srbska a Maďarska, působí to poněkud excentricky.

Kdyby se tolik neotálelo s pomocí, byla by Ukrajina na tom líp, naznačil Pavel

9. 5. 2024 | Kdyby pomoc Západu Ukrajině přišla dříve, mohla se situace na ukrajinské frontě vyvinout jinak, tedy lépe, naznačil v těchto dnech v rozhovoru pro německou televizi ARD prezident Petr Pavel. Západ podle něj přistupoval k podpoře Ukrajiny velmi opatrně, protože nechtěl konflikt eskalovat.

Sdružme se do cechu a budeme jako lékaři, volají někteří učitelé. Brzy do důchodu odejde deset tisíc pedagogů

9. 5. 2024 | Pedagogická obec je v tuzemsku rozeseta do řady spolků. Případně vzniklá profesní komora by měla mluvit jejich hlasem i kýženě zvednout jejich prestiž.

Komora na nic. Vrátíme se ke středověkým cechům?

9. 5. 2024 | Komoru s povinným členstvím zřídil stát pro lékaře, architekty a advokáty, aby zajistil v daném oboru bezpečné profesní standardy.

Malina požádala o přeměnu reorganizace v konkurz, soud padlému holdingu vyhověl

9. 5. 2024 | Městský soud v Praze rozhodl o přeměně reorganizace Energetického Holdingu Malina na konkurz. Učinil tak v úterý, a tak vyhověl samotnému návrhu firmy, která je v úpadku od loňského května. Krizový manažer holdingu Lukáš Uhl nicméně tvrdí, že konkurz umožní dál provozovat závod a dokončovat zakázky.

Apple má nové iPady a Google začal prodávat své telefony v Česku. Na trh dorazí i špičkové modely

9. 5. 2024 | V úterý 7. května představili své důležité novinky dva technologičtí giganti tohoto světa: Google a Apple. A i když byla řeč hlavně o nových zařízeních, tou nejdůležitější novinkou pro české uživatele je, že Google začal v Česku právě své přístroje prodávat oficiálně. A to nejen ve vlastním e-shopu, ale i u vybraných prodejců.

Severní energetická přerušuje těžbu uhlí v lomu ČSA, propustí pět set lidí

9. 5. 2024 | Společnost Severní energetická přestává těžit hnědé uhlí v lomu ČSA na Mostecku. Propustí zhruba 500 zaměstnanců. O ukončení provozu se rozhodne v následujících měsících, předesílá firma.

Politiky AfD napadla ve stánku skupina jejich odpůrců s transparentem

9. 5. 2024 | Ve Stuttgartu, hlavním městě spolkové země Bádensko-Württembersko, byli napadeni dva politici Alternativy pro Německo (AfD). Při slavnostní akci před zemským sněmem byli lehce zraněni, uvedla policie. Podle médií lékařské ošetření však nepotřebovali. V Německu nyní dochází k stále častějším útokům na politické činitele.

Zdroj: Lidovky.cz - https://lidovky.cz
18:11:01 | 09.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD