Středa 8.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Zahraničí » Lidovky.cz
Lidovky.cz Zdroj: Lidovky.cz |

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. 5. 2024 | Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná humanitární pomoc, jakkoli Izrael oznámil znovuotevření přechodu Kerem Šalom, vyplývá z vyjádření americké vlády a OSN. Váznou podle nich nejen dodávky jídla a dalšího materiálu, ale také dodávky paliva potřebného k distribuci pomoci Palestincům sužovaným pokračující válkou.

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. 5. 2024 | Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu Pásma Gazy nyní přehodnocují bezprostřední vojenskou podporu židovského státu, uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin. Potvrdil tím zprávy amerických médií z uplynulých dní.

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. 5. 2024 | Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve vesmíru. Peking má nyní k dispozici způsoby, jakými sledovat americké vojáky ve velké vzdálenosti, čímž výrazně posiluje svoji armádu. Uvedl to generálmajor Greg Gagnon, zástupce velitele vesmírných operací pro výzvědné služby.

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. 5. 2024 | Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji udeřil zezadu do hlavy. Giffeyová, která nyní v regionální vládě německého hlavního města zastává post senátorky pro ekonomiku, utrpěla lehké zranění. Jde o další z řady útoků na politické představitele, jež vyvolávají obavy z nárůstu politického násilí v Německu.

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. 5. 2024 | Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě využijí k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci této země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Informovalo o tom belgické předsednictví.

Hrozba bombových útoků na Slovensku se nepotvrdila. Školy ve čtvrtek otevřou

8. 5. 2024 | Úterní hrozba pumovými útoky na více než 1 500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve čtvrtek pokračovat, uvedly ve středu tamější úřady. Po autorovi e-mailové výhrůžky, která se podle dřívějších informací slovenské policie týkala i budov bank a prodejen elektrotechniky, kriminalisté pátrají. Policejní prezidium uvedlo, že šlo spíše o kybernetický útok než o reálnou hrozbu.

LoopX s pohádkovými zisky. Podvodníci vylhali kryptoměnu, zadržený je i Čech

8. 5. 2024 | Rakouská policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého kryptoměnového podvodu. Mezi zadrženými je také 34letý Čech, informoval spolkový kriminální úřad, který je součástí rakouského ministerstva vnitra. Škoda, kterou skupina způsobila, se podle zprávy odhaduje na šest milionů eur (zhruba 150 milionů Kč).

Z cel do boje. Ukrajinský parlament schválil zákon o mobilizaci některých vězňů

8. 5. 2024 | Ukrajinský parlament ve středu definitivně schválil zákon, který umožňuje mobilizaci vězňů odsouzených za lehčí trestné činy. Pokud se odsouzení zapojí do bojů na obranu země před ruskou agresí, budou podmínečně propuštěni z vězení, oznámila agentura Ukrinform. Norma by měla pomoci doplnit ukrajinské jednotky a střídat vojáky vyčerpané po dvou letech bojů proti ruské invazní armádě.

Arkansas odstraní symboly „temných dob“. Do Kapitolu pošle Cashe a Batesovou

8. 5. 2024 | Stát Arkansas ve vstupní hale amerického Kongresu ve Washingtonu tento týden nově začne reprezentovat socha aktivistky za občanská práva a novinářky Daisy Batesové. V průběhu roku ji doplní další slavný arkansaský rodák, a sice muzikant Johnny Cash. Sochy tak nahradí dosavadní ztvárnění dvou málo známých historických osobností, které byly symboly temných dob státu Arkansas.

Abrams i české BVP: Rusové se chlubí kořistí z ukrajinského bojiště. Nikdy nás neporazíte, tvrdí návštěvníci výstavy

8. 5. 2024 | Moskva slaví výročí konce druhé světové války festivalem militarismu. Letos zlatým hřebem oslav letos není jen tradiční přehlídka na Rudém náměstí, ale i ukázka trofejní západní techniky z ukrajinské fronty.

Češi se zdrželi souhlasu s migračním balíčkem. Podle Fialy je třeba udělat víc

8. 5. 2024 | Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě migračního balíčku. Češi se podle informací ČTK zdrželi, proti bylo Maďarsko a Polsko. Schválený postoj států bloku je definitivní, nová migrační a azylová pravidla už jen formálně schválí unijní ministři. Premiér Petr Fiala (ODS) považuje za nutné postupovat nad rámec paktu a odradit nelegální migranty od toho, aby do Evropy vůbec přicházeli. ...

Jak může skončit válka na Ukrajině? Mluví se o výměně kusu země za vstup do NATO i hrozbě „třetího majdanu“

8. 5. 2024 | Je to jako hříšná myšlenka, která se čas od času mihne a zmizí. V Česku to nikdo moc nerozebírá v obavě, aby nebyl označen za „chcimíra“. V zahraničních médiích to ale v poslední době zní poměrně často v souvislosti se situací na ukrajinské frontě, která se už nedá nazvat patem, ale defenzivou.

Za čtyři miliony eur ze slovenské sbírky pro Ukrajinu nakoupí munici u české firmy

8. 5. 2024 | Za první čtyři miliony eur (100 milionů Kč) ze slovenské sbírky na nákup munice pro Ukrajinu bude obstaráno 2692 dělostřeleckých nábojů od českého výrobce STV Group. Oznámili to organizátoři a partneři sbírky, která dál pokračuje. Na Ukrajinu by tato munice měla být dodána nejpozději do konce léta.

Kde je mírový plán pro Ukrajinu? zlobil se Fico na EU v den výročí konce války

8. 5. 2024 | Slovenský premiér Robert Fico v den výročí konce druhé světové války opět kritizoval EU, že nepředstavila mírový plán ke konfliktu na Ukrajině. „Jsem velmi zklamán z Evropské unie. Evropská unie vznikla jako mírový projekt. Jsem zklamán, že není schopna nabídnout smysluplný mírový plán pro tento konflikt, který momentálně na Ukrajině probíhá. Je to velký projev slabosti EU,“ řekl.

Protiruská hysterie, odmítla Moskva zapojení do žhářského útoku v Londýně

8. 5. 2024 | Ruské ministerstvo zahraničí ústy své mluvčí Mariji Zacharovové odmítlo jakýkoliv podíl na březnovém žhářském útoku na východě Londýna. Britské úřady v souvislosti s incidentem na konci dubna obvinily dva muže, kteří jsou podle nich podezřelí z vazeb na ruské rozvědky, informovala agentura Reuters.

Staletá tradice vzala za své. Britský pánský klub vpustí do svých řad ženy

8. 5. 2024 | Jeden z nejstarších a nejslavnějších londýnských pánských klubů Garrick Club v úterý rozhodl, že do svých řad začne přijímat i ženy. Pánské osazenstvo odhlasovalo návrh v poměru šedesát ku čtyřiceti. Bašta britského establishmentu tak poprvé od založení v roce 1831 dozná zásadních změn.

Rusko útočilo desítkami střel a dronů, poškodilo tři ukrajinské elektrárny

8. 5. 2024 | Rusko v noci na středu vyslalo na Ukrajinu více než 50 střel a 20 dronů, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Útok vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, informovala firma DTEK. Podle ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka byla napadena zařízení na výrobu a přenos elektřiny v několika oblastech.

Jedenáctý nejteplejší měsíc v řadě. Duben opět trhal historické rekordy

8. 5. 2024 | Letošní duben se jako 11. měsíc v řadě stal nejteplejším v historii měření. Podle meteorologické služby Evropské unie Copernicus dosahovala průměrná teplota u zemského povrchu 15,03 stupně Celsia. Nad průměr z let 1991 až 2020 vystoupala o 0,67 stupně.

Češi s kradenými věcmi v Rakousku při honičce s policií proráželi zábrany

7. 5. 2024 | Rakouská policie dnes v okrese Freistadt zatkla dvojici Čechů s kradenými věcmi vysoké hodnoty. Jednoho z nich přitom dostihla až po automobilové honičce, při níž ujížděl rychlostí až 190 kilometrů v hodině a prorazil několik policejních zábran. Informoval o tom v úterý server listu Oberösterreichische Nachrichten.

Kreslíř přežil útok na Bataclan, teď traumatizovaný spáchal sebevraždu

7. 5. 2024 | Francouzský kreslíř Fred Dewilde, který přežil teroristický útok na hudební klub Bataclan, spáchal sebevraždu. Dewilde, který o svých zážitcích nakreslil komiks a vyprávěl o něm studentům, v dopise na rozloučenou svůj čin vysvětlil nesnesitelností vzpomínek na útok z roku 2015, píše agentura AFP.

Zdroj: Lidovky.cz - https://lidovky.cz
22:12:02 | 08.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD