Čtvrtek 25.4.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Ekonomika » iDNES.cz
iDNES.cz Zdroj: iDNES.cz |

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. 4. 2024 | Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když už ji ale dostanou, přijdou si na velmi vysokou odměnu. Naopak administrativní asistenti nebo účetní za svou práci leckdy nedostanou ani průměrnou mzdu, ukázal průzkum personálně-poradenské agentury Antal.

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. 4. 2024 | Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na dovolenou se poletí. Tak by šla jednoduše shrnout data z ukončených předprodejů zájezdů na letošní léto. Už loni tuzemské cestovky vykázaly rekordní tržby i zisky a letos očekávají další růst.

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. 4. 2024 | Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na posilování klíčové energetické infrastruktury a investuje do ní miliardy švédských korun. Příkladem je osud plynové elektrárny v Malmö, která je už v roce 2016 odstavena z provozu. Kvůli válce na Ukrajině se však aktuálně pracuje na jejím opětovném zprovoznění.

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. 4. 2024 | Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet cestujících, které by mělo letos odbavit, by měl dosáhnout 82,4 milionu. Heathrow rovněž zveřejnilo finanční výsledky za první čtvrtletí.

Česko může být vzorem racionálního přístupu k závislostem, říká adiktolog

24. 4. 2024 | Oblast závislostí nepatří mezi priority, které by politici kandidující do nadcházejících voleb do Evropského parlamentu nějak výrazněji akcentovali. Přesto jsou ale něčím, v čem by Česko mohlo hrát na evropské půdě významnou roli. „Právě český přístup by mohl být modelovým příkladem, jak by Evropa mohla a měl k závislostem přistupovat, říká v rozhovoru pro iDNES.cz adiktolog Viktor Mravčík.

Kurýři preferují flexibilitu. Tu ale ohrožuje nová evropská legislativa

24. 4. 2024 | Pokud nová evropská legislativa omezí flexibilitu, kurýři a partnerští řidiči taxislužby raději skončí. Takové resumé padlo na středečním kulatém stole Digitální platformy – budoucnost nejen pro služby, který proběhl ve středu na půdě Poslanecké sněmovny. Pro pracující společností jako Rohlík.cz, Foodora či Wolt je totiž nepředstavitelné, že by jim stát reguloval pracovní dobu.

Odpor místních je v Česku racionální. Města z výstavby průmyslu nic nemají

24. 4. 2024 | Odmítání výstavby nových podniků a výrobních hal a další infrastruktury je v Česku podpořený ještě nevhodně nastaveným systémem daní, ukázala studie poradenské společnosti KPMG. Ta srovnávala investiční příležitosti v Česku, Rakousku a Německu.

Mrazy zasáhly sady v Čechách. Škody na úrodě budou rozsáhlé, hlásí ovocnáři

24. 4. 2024 | Škody na úrodě ovoce budou kvůli nynějším silným mrazům rozsáhlé. Mrazy zasáhly zejména ovocné sady v Čechách. Na jižní Moravě jsou škody zatím lokální. Ovocnáři nyní škody sčítají, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Významné škody z mrazů podle něj hlásí i jiné evropské země.

Reportáž od zářivě modrého bazénu. Místo lidí se v něm „koupe“ jaderné palivo

24. 4. 2024 | Silnice vede mírně zvlněným terénem. Levou stranu lemuje zeleň, v dáli se zvedají kopce. Na horizontu se vzápětí objevují betonové kupole jaderné elektrárny Saeul, kterou provozuje největší jihokorejská energetická společnost Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (KHNP). Ta dnes vyrábí více než 30 procent elektrické energie Korejské republiky.

Výrobce sektů Freixenet bude ve Španělsku masivně propouštět. Révu deptá sucho

24. 4. 2024 | Španělsko-německá společnost Freixenet, které je známá pro svá šumivá vína, oznámila masivní propouštění. Meteorologické podmínky ve Španělsku totiž citelně zasáhly tamní produkci hroznů. Severovýchodní španělský region Katalánsko se potýká se suchem, které trvá již více než tři roky.

Tesla hlásí pokles tržeb i zisku, urychlí výrobu cenově dostupnějších vozů

24. 4. 2024 | Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55 procent na 1,13 miliardy USD (26,6 miliardy Kč) a tržby se snížily poprvé za čtyři roky. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného v noci na středu. Automobilka však současně oznámila, že urychlí výrobu nových, cenově dostupnějších vozidel, což poslalo její akcie vzhůru.

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

24. 4. 2024 | Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací či premiovým účtem získat statisíce korun. Čekají na vás odměny ve výši 1 000 korun denně a týdenní výhra 10 000 korun. Novinkou letošního kola jsou hned tři hlavní výhry v celkové hodnotě 600 000 korun. Losuje se každý den. A pozor, členové iDNES Premium mají cestu k výhře jednodušší, využijte výhodného členství. ...

MerkurXtip dává bonus 200 korun. Sázejte na své oblíbené sporty

24. 4. 2024 | Sportovní sázení má dlouhou historii a je stále populárnější. Sázková kancelář MerkurXtip přitom umožňuje sázet odkudkoli. Není tak nutné chodit s tikety do kanceláře sázkové společnosti. S MerkurXtip máte vše ve svém mobilu nebo počítači.

Přísné a drahé. Na přílišnou regulaci už upozorňují i špičky české železnice

24. 4. 2024 | Nářky nad složitostí železnice, kterou prodražují přísné normy, nejsou v tuzemsku novinkou. Ozývají se už nejen od menších dopravců a účetních obcí a krajů, které dotují osobní dopravu, ale také od nejvyšších představitelů české železnice. Problém spočívá jednak v přísných evropských normách a jednak ve způsobu, jak je Česko vykládá. Mnohdy je totiž zdejší podoba pravidel přísnější, než EU vyžaduje. Naposledy na to upozornil šéf Správy železnic Jiří Svoboda. ...

Žádný personál ani jiný zákazník. V Česku roste síť bezobslužných obchodů

24. 4. 2024 | Minute Shop je nový koncept automatizovaných prodejen s nonstop provozem, kam zákazník vstoupí prostřednictvím mobilní aplikace, nahraje občanský průkaz a ověří svoji totožnost a nakupuje. Nápad na automatizovanou prodejnu se zrodil během pandemie. První obchod společnost Store Invent otevřela v roce 2023 v pražských Nuslích a v provozu jsou už další tři prodejny v Praze.

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. 4. 2024 | Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165 metrů dlouhá ponorka pro dvanáct cestujících, schopná zůstat i čtyři týdny v hloubce až 250 metrů. Akční rádius má mít patnáct tisíc kilometrů a ve výbavě nechybí heliport nebo bazén. Cena by podle serveru CNN, který o projektu informoval, měla začínat v přepočtu na padesáti miliardách korun.

V USA vzniká další vysokorychlostní železnice. Spojí Las Vegas a Kalifornii

23. 4. 2024 | V pondělí se v USA zahájila výstavba nové vysokorychlostní železniční tratě. Projekt společnosti Brightline West má stát 12 miliard amerických dolarů (asi 276 miliard korun) a spojí Las Vegas v Nevadě s jihem Kalifornie. K realizaci došlo i díky veřejné podpoře administrativy prezidenta Bidena.

KOMENTÁŘ: Budou ještě někdy v Česku nízké a předvídatelné ceny energie?

23. 4. 2024 | Po energetickém cenovém šoku je na stole otázka: Lze ještě vůbec někdy doufat v nízké a předvídatelné ceny elektřiny? A co pro to mohou politici a experti udělat? ptá se jaderný fyzik a expert Svobodných na energetiku Jiří Strachota.

Větší než největší. Rekordní 3D tiskárna umí vytvořit víc domů najednou

23. 4. 2024 | Univerzita v americkém Maine představila novou výkonnou 3D tiskárnu, která je schopna vytvářet bytové čtvrti. Předčila tak svým výkonem doposud největší tiskárnu, která dokázala vytisknout rodinný dům. Stroje tak nabízí řešení problému s nedostatkem bydlení a bezdomovectvím.

Průmyslová produkce Polska klesla. Je to jen krátkodobý trend, tvrdí experti

23. 4. 2024 | Produkce polského průmyslu v březnu zaznamenala největší propad od dubna loňského roku. V meziročním srovnání klesla o 6 procent. Nejvíce se propadla výroba uhlí. Analytici mají nyní pochybnosti o naplnění původních predikcí, které v případě Polska naznačovaly výraznější hospodářské oživení.

Zdroj: iDNES.cz - https://ekonomika.idnes.cz/
06:11:12 | 25.04.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD