Pátek 19.4.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Hlavní přehled » Česká pozice
Česká pozice Zdroj: Česká pozice |

Omluva panu Ivanu Langerovi

27. 10. 2021 | Omlouváme se panu MUDr. Mgr. Ivanu Langerovi za to, že server Česká pozice uveřejnil dne 22.10.2013 v článku pod titulkem „Příběh kmotra: Neúplný obrázek o divoké éře polistopadové republiky“ citaci následujícího znění: „Trochu jsem čekal, že někteří politici budou více vypíchnuti. Protože vím, že například s tím „Íčkem“ (Ivan Langer – pozn. red.) se třeba i scházel. Byla o tom ve filmu jen nepatrná zmínka.“ To však není pravda. Pan Ivan Langer se s Františkem Mrázkem nescházel. MAFRA, a.s.“ ...

Ministr pro Evropu? Proč ne

26. 10. 2021 | Nápad vytvořit zvláštní post pro předsednictví ČR v Radě Evropy dává podle současného šéfa české diplomacie Jakuba Kulhánka (ČSSD) smysl. „Z pozice člena vlády bude moci i ‚zaskočit‘ a předsedat některým z formátů zasedání ministrů EU, bude moci jezdit vysvětlovat některé otázky do Evropského parlamentu,“ zmínil mimo jiného Kulhánek v rozhovoru.

Dva úkoly nové moci

26. 10. 2021 | Je nutné počítat i s tím, že zdravotní stav pana prezidenta jeho samotného přiměje k tomu, aby odstoupil. To si nikdo z nás, kteří Miloše Zemana známe po desetiletí, nepřejeme, ale může nastat situace, že nás, i pana prezidenta, zaskočí vývoj jeho nemoci. Je povinností vládní většiny zabránit vládní krizi.

Inflace v zajímavých časech

26. 10. 2021 | Může za inflaci Babiš, Česká národní banka, anebo jsme inflaci prostě dovezli v cenách materiálů? Pokud se přikloníme ke třetí možnosti, je to vina spíše Putinova škrcení dodávek plynu, anebo jde o dodávky čipů? A co s inflací lze či nelze dělat? Jsme svědky nabídkové i poptávkové inflace současně.

Vakcína z Macronovy laboratoře

26. 10. 2021 | Z příchodu hnutí woke a probuzených do Evropy překvapivě nejsou nadšeni někteří západní politici. Francouzská vláda import této ideologie z USA nedávno označila za nebezpečný, proto pod křídly ministerstva školství zřídila mozkový trust s názvem Le Laboratoire de la République, který má za cíl radikálním progresivistům čelit.

Na post šéfa justice se neženu

25. 10. 2021 | Patří k těžkým vahám uvnitř ODS. A to nejen díky tomu, že má blízko k jejímu předsedovi Petru Fialovi. Spolu s Markem Bendou se o něm hovoří jako o jednom z možných adeptů na post nového ministra spravedlnosti. Pavel Blažek se těší pověsti šedé eminence uvnitř strany a vlivného justičního hráče. Jaké jsou jeho představy o justici, přiblížil v rozhovoru.

Jak pomoci eurokomisařce Věře Jourové v boji EU proti dezinformacím

31. 7. 2021 | Nelze připustit, aby média ovládl jeden názorový proud, který by vytěsňoval sobě protivné. Dezinformace totiž nesnášejí diskusi a kritiku. Proto by eurokomisařka Věra Jourová měla usilovat, aby všechna její vystupování v médiích nepůsobila trapně, a vyžadovat, aby jejím projevům byl vždy přítomen názorový oponent. Píše Jan Schneider.

Židovské dějiny: Bezdomovectví, exil i život pod vlastní vládou

31. 7. 2021 | Stát Izrael mohl být úplně jiný, než je dnes. Variant země zaslíbené bylo nepřeberné množství. Kdo chce znát dějiny i budoucnost, měl by se zajímat také o alternativy, které se náhodou nenaplnily. Týká se to všech zemí, ale těch malých víc než ostatních. A především Židé by o hledání vlastní země mohli vyprávět. Píše Jan Fingerland.

Prohra multikulturalismu: Výhra Italů na mistrovství Evropy ve fotbale

30. 7. 2021 | Evropský šampionát ve fotbale poprvé v historii téměř ovládla nekompromisní ideologie sociálního a politického hnutí Black Lives Matter a propaganda ochránců sexuálních menšin známá jako LGBTQ+. Skutečnost, že italský trenér Roberto Mancini do svého týmu nenominoval žádného hráče nebílé pleti, lidé na sociálních sítích kritizovali.

Konzervativci musejí objevit nové ideje. Staré se už vyčerpaly

30. 7. 2021 | Konzervativci dlouho hledali společnou ideu, než se zformovali k odporu. Dnes aspoň dokázali pojmenovat, proti čemu bojují, a co je spojuje. Radikálové oproti tomu dokázali zformulovat své teorie, přičemž se opřeli o lidská práva, svobodu a rovnost. Konzervativci se především musejí zbavit kulturní destrukce. Píše Vlastimil Podracký.

Víra v konspirační teorie je evolučně výhodná a prostupuje historií

29. 7. 2021 | Francouzský tým vědců nedávno ukázal, že čím méně v dané zemi funguje liberální demokracie, čím více bují korupce a roste nezaměstnanost – tedy tam, kde lidé ztrácejí pocit moci něco ovlivnit –, tím více obyvatelstvo věří konspiračním teoriím. Víra i v nesmyslné teorie dodává pocit kontroly, nebo spíše její iluzi. Píše Petr Houdek.

Jak zabránit koronavirovým pandemiím: Přípravou univerzální vakcíny

29. 7. 2021 | Nemoc covid-19 dosud zabila ve světě téměř čtyři miliony lidí. Nešlo ale o první vážnou koronavirovou nákazu. Podobně se mohly zvrhnout i epidemie příbuzných onemocnění SARS a MERS, a především – toto zřejmě není konečná. Vědci proto začínají pracovat na univerzální koronavirové vakcíně, která by měla chránit před všemi koronaviry.

O třech nejprodejnějších profesích – politice, novinařině a prostituci

28. 7. 2021 | Kdo by si myslel, že peruánský spisovatel Mario Vargas Llosa je již odbytou veličinou, bude příjemně překvapen. Jeho román Rozhovor u Katedrály není pouze rozsáhlý, ale především velký a se spoustou styčných bodů s českou minulostí i současností. Rozkošně je například naznačena technologie rozpadu starého a designování nového režimu.

Digitální daň opět stranou. Jako by o její schválení neměl nikdo zájem

27. 7. 2021 | Vláda poslala do sněmovny plán na daňové přilepšení z reklamních příjmů největších internetových gigantů už v listopadu 2019. Na poslední řádné schůzi před parlamentními prázdninami však toto zdanění poslanci nestihli projednat. Možná ale spěch s českou digitální daní není namístě, dokud nebude k dispozici řešení na globální úrovni.

Umělec propaguje zapalování kostelů

26. 7. 2021 | Uruguayský umělec a tatér Lucas Russi, který „tvoří“ i v Praze, se hrdě hlásí k módnímu trendu útoků na kostely a katedrály. Na sloupu na náměstí Jana Palacha na Starém Městě můžeme najít nálepku s hořícím katolickým kostelem, které umělec dal název No Savior (Spasitel není). Russi se podle svých slov inspiruje mytologií a filozofií.

Češi frustrovaní z údaje na váze kvůli covidu do fitek příliš nemíří

26. 7. 2021 | Lockdownové zápecnictví se na Češích podepsalo. „Více než třetina Čechů a Češek uvádí, že jejich zdravotní stav je oproti jaru 2020 horší,“ zjistil průzkum agentury EMA Data pro internetové pojištění Mutumutu. Skoro polovina lidí přibrala alespoň pět kilogramů, téměř třetina dokonce patnáct. Česká populace navíc přestala sportovat.

Odpůrci českého přechylování by měli bránit lužickosrbské přechylování

25. 7. 2021 | Kdykoli se o něm začne mluvit, zastánci obou táborů se naježí, zalezou do svých zákopových pozic a nehodlají ustoupit ani o píď. Spor o přechylování je součástí aktuální kulturní války a je mimořádně citlivý, jak se ukázalo i před pár týdny. Některé národy to ale vnímají opačně, například Lužičtí Srbové v Německu. Píše Lukáš Novosad.

USA se staly majákem svobody pro celý svět díky Deklaraci nezávislosti

24. 7. 2021 | Americká Deklarace nezávislosti, její vyznání politické víry, je jedním z nejradikálnějších dokumentů v dějinách. Kdyby USA její principy opustily, staly by se kmenovou společností třetího světa. Zůstanou-li jim věrné, setrvají velkou a svobodnou zemí. Opustí-li je, budou nesvobodnou balkanizovanou mozaikou identit. Píše Roman Joch.

Covid zničí nejen turistické hospody a hotely, ale i knihkupectví

24. 7. 2021 | Výsledkem toho, čemu se říká Amazon efekt, je největší korporace světa, která dosahovala před covidem třetinového podílu maloobchodu USA. Požírání lokálních obchodů online firmami je však v Česku novinkou. Jsme teprve na začátku digitální revoluce a covid nás posunul tam, kde byli třeba Američané už před řádkou let. Píše Jan Klesla.

Kolektivní imunita vyžaduje naočkovat zhruba 83 procent české populace

24. 7. 2021 | Počty případů, kdy se plně vakcinovaní znovu nakazili covidem, ukazují, že očkování má smysl. Hlavním efektem vakcíny nicméně nemá být, aby člověk covid vůbec nechytil, ale se s ním hladce popral – bez ohrožujících příznaků, nutnosti hospitalizace a rizika úmrtí. Na zdolání koronaviru ale nestačí, že pod jehlu zašli jen starší osoby.

Zdroj: Česká pozice - https://ceskapozice.lidovky.cz
22:12:59 | 19.04.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD