Čtvrtek 9.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Magazín » Český rozhlas
Český rozhlas Zdroj: Český rozhlas |

Ve stárnoucím Japonsku přibývá prázdných domů. Je jich už téměř devět milionů

9. 5. 2024 | Počet prázdných domů v Japonsku, které se potýká se stále klesajícím počtem obyvatel, se vyšplhal na rekordních devět milionů. To by bohatě stačilo například pro všechny obyvatele New Yorku. O rostoucím počtu prázdných domů ve východoasijské zemi píše CNN.

Vrchol Sněžky zatím zůstává bez ochranných sítí. Kvůli bezohlednosti lidí se ale mohou znovu objevit

9. 5. 2024 | Sítě vymezující prostor pro pohyb turistů zatím na vrcholu naší nejvyšší hory Sněžky a v jejím okolí nejsou. Strážci Krkonošského národního parku vyčkávají, jak se budou turisté v začínající sezoně chovat.

Léky na předpis poštou? ‚Usnadní život,‘ míní asociace pacientů. ‚Ohrozí kamenné lékárny,‘ oponují lékárníci

8. 5. 2024 | Léky doručené zásilkovou službou až domů? Tuhle možnost nyní zvažuje ministerstvo zdravotnictví. Viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký vidí riziko převážně v tom, že by se zásilkový výdej zavedl bez předchozích diskusí a správně nastavených mechanismů. René Břečťan z Národní asociace pacientských organizací (NAPO) oponuje tím, že diskuse už proběhla na konferenci NAPO, kde se jí věnoval celý jeden blok. ...

Environmentální distres. Mladí už nevěří, že svět bude lepší, ale spojují se a učí se pracovat s emocemi

8. 5. 2024 | Planeta kolabuje a zdá se, že odpovědní a mocní dělají jen málo pro nápravu. Environmentální žal je reakce na různé aspekty klimatické krize. Může se objevit škála emocí, od smutku po strach. Existují ale také pozitivní aspekty. Lidé se spojují, rozvíjejí pospolitost i aktivní zájem. „Kolik příjemných a pozitivních pocitů vyvolá to, že jsme v tom spolu, že o tom mluvíme,“ říká v podcastu Balanc terapeutka, mediátorka a lektorka Zdeňka Voštová. ...

Udržujme lidskost, to je třeba připomínat politikům a velitelům, tvrdí šéf Českého červeného kříže

8. 5. 2024 | Český červený kříž má dnes 14 tisíc dobrovolníků a nabízí různé kurzy od první pomoci po mezinárodní humanitní právo a krizovou intervenci. Na 8. květen připadá Světový den Červeného kříže a jeho mottem je letos Udržujme lidskost naživu. „Je potřeba politikům a vojenským velitelům připomínat, aby respektovali pravidla a nedocházelo k excesům,“ vysvětluje šéf české pobočky Marek Jukl v pořadu Host Lucie Výborné na Radiožurnálu. ...

Skiareál v Bedřichově má nového majitele. Je jím developerská firma, která prodává apartmány

7. 5. 2024 | Tělovýchovná jednota Bižuterie prodala část střediska novému investorovi. Novým majitelem části nemovitostí je developerska firma Niseko, která prodává apartmány v Praze, Krkonoších, ale i v Bedřichově. V čele firmy stojí Adam Kuchař, který zatím nechce hovořit s médii.

Martínkovi se daří dobře. ‚Rozpovídal se, pase koníčky, má radost ze života,‘ oznámila jeho rodina

7. 5. 2024 | Martínkovi, na jehož léčbu se loni skládali lidé, se daří skvěle, oznámili jeho rodiče na platformě Donio. Právě tam mohli dárci přispívat na léčbu jeho vzácného onemocnění. „Je vidět, že má obrovskou radost ze života, a my s ním,“ uvedla rodina. Martínek se učí nové slabiky a nedávno se naučil překulit ze zad na bříško.

OBRAZEM: Květiny a móda, ale také kritika za povrchnost. Tak vypadalo Met Gala

7. 5. 2024 | Téměř 400 celebrit a dalších významných osobností se v noci prošlo po „červeném“ koberci před Metropolitním muzeem v New Yorku při slavnostním otevření nové expozice v kostýmové sekci muzea během zahájení večera Met Gala, který mnozí považují za největší módní událost roku.

Raketa do Charkova doletí za 50 vteřin, utíkat do krytu nemá smysl, popisuje spisovatelka Pekárková

7. 5. 2024 | Ukrajinské jednotky jsou v poslední době pod velkým tlakem ruské přesily a na ukrajinská města dál dopadají rakety a drony. „V Charkově neustále zní poplachy. Raketa doletí za 40 až 50 vteřin a technicky vzato by člověk měl jít okamžitě do krytu. Jenže to v podstatě nemá smysl, takže většina lidí na to kašle,“ řekla pro Český rozhlas Plus spisovatelka Iva Pekárková, která se vrátila z několikatýdenního pobytu na Ukrajině. ...

Ceny nemovitostí v Evropě stouply za 12 let průměrně o 47 %. V některých zemích se ztrojnásobily

6. 5. 2024 | Krizi bydlení pociťují obyvatelé téměř všech evropských zemí. Vzrostly ceny nemovitostí i nájmy. Ve většině zemí klesl počet vlastníků domů. Ve více než třetině zemí EU je bydlení jednou z největších obav mladých lidí. Vyplývá to z dat zprávy Eurostatu z roku 2023.

18 milionů za osm dnů. Benátky na poplatcích vybraly víc, než čekaly, podle kritiků neplní svůj účel

6. 5. 2024 | Benátky za prvních osm dnů od zavedení poplatku pro vstup do historické části města vybraly přes 700 000 eur (18 milionů Kč), což je více, než kolik předpokládala radnice. Píše to agentura APA. Poplatek hradí jen turisté, kteří ve městě nestráví ani jednu noc v ubytovacích zařízeních a kteří nemají nárok na některou z mnoha výjimek.

‚Green Deal se dotkne každého.‘ Analytik vysvětluje, o čem je stěžejní dohoda téhle generace

6. 5. 2024 | Zelené šílenství. Tragédie. Ale taky výzva, příležitost. To zaznívá od českých politiků na adresu Green Dealu. O čem ve skutečnosti je?

Nejlepší bylo, že můžu zkusit žít normálně, věří Dan. ‚Hodně peněz stála terapie pro kluky,‘ říká pěstounka

5. 5. 2024 | „Jestli si dobře pamatuju, tak první odpověď na to, jestli chtějí kluci ke mě domů do péče, zněla ne. Byli ze všeho hodně vystrašení,“ vzpomíná Karolína Vránková v podcastu Radia Wave Houpačky. Jedenáctým rokem má v pěstounské péči bratry Dana a Samuela. „Pak ale byli u mě doma a hrozně moc se jim líbila moje kuchyň, to myslím hodně rozhodlo.“

Jaro a sport? Amatérští sportovci mohou mít podle kardiologů s proměnlivým počasím velké problémy

5. 5. 2024 | Mistryně v canicrossu Barbora Zoubková vyráží na svůj pravidelný trénink. „Běháme každý den, nehledě na roční období. Liší se jen intenzita tréninku,“ upřesňuje, zatímco její černobílá fenka evropského saňového psa Ina netrpělivě poštěkává.

Antibiotická rezistence roste, medikaci šijeme na míru pacienta, říká šéfka oddělení klinické farmacie

5. 5. 2024 | Obor klinické farmacie má u nás světlou budoucnost – medikací je v dnešní době spousta a lékaři jsou odborníci především na svou oblast. „Každý pacient by měl mít svého klinického farmaceuta a jednou za čas jet na lékový servis, zda je medikace dobře poskládaná,“ na Radiožurnálu vysvětluje vedoucí Oddělení klinické farmacie ÚVN v Praze Irena Murínová, která se těší například z toho, že s klinikou spolupracuje i řada praktických lékařů. ...

Španělská vláda letos neudělí cenu býčích zápasů. Důvodem je znepokojenost občanů z mučení zvířat

4. 5. 2024 | Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo letos neudělit národní cenu býčích zápasů a chce ji úplně zrušit. Ministr kultury už nechce tuto zábavu podporovat veřejnými penězi. Vysloužil si tak ale ostrou kritiku nejen svých kolegů v politice.

Když broučci obarvují Campari

4. 5. 2024 | Rozhlížím se kolem sebe a podle lidí odhaduji, že tu se mnou sedí turisté ze všech kontinentů a zemí. Pohled se mi stáčí na vchod do zahrádky, kde stojí dlouhá fronta čekající, až se v baru jménem Camparino uvolní místo. Trochu škodolibě se usměji, také jsem si stejnou frontu vystála jenom proto, abych se posadila do vyhlášeného Campari baru v Miláně ve slavné nákupní galerii Vittorio Emanuele II.

‚Otevřel jsem garáž a táta se rozbrečel.‘ Muzeum veteránů na Maltě je podnik se silným příběhem

4. 5. 2024 | Malta je sice rozlohou nejmenší stát Evropské unie, i tak ale má na starém kontinentě svá prvenství. Najdete tam třeba jedno z nejoblíbenějších muzeí aut nejen v Evropě, ale na celém světě. Vyplývá to alespoň z hodnocení odborníků automobilového serveru Auto Trader. Na ploše tří tisíc metrů čtverečních je v muzeu k vidění přes 70 nablýskaných závodních aut z minulého století.

Zdravotnictví už nyní částečně selhává. ‚Nemůžeme mít každé čtyři roky novou reformu,‘ říká náměstek

3. 5. 2024 | Český zdravotní systém podle nově zveřejněné analýzy ministerstva zdravotnictví už v současnosti částečně selhává v zajištění dostupnosti péče, a to například dětských nebo zubních lékařů nebo psychiatrů. Analýza navíc varuje, že bez potřebných změn hrozí systému veřejného zdravotního pojištění vyčerpání finančních zdrojů. „Nejde každé čtyři roky začínat znovu,“ říká pro Radiožurnál náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). ...

Naděje dožití v EU je vyšší než před covidem. Premiantem je Španělsko, Česko je s 80 lety uprostřed

3. 5. 2024 | Naděje dožití se loni v Evropské unii dostala na vyšší úroveň, než byla před pandemií covidu-19. Ukazují to údaje, které v pátek zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Nejvyšší naději dožití zaznamenávají země v jižní části Evropy, například Španělsko, Itálie či Malta. Nejnižší je pak údaj v Rumunsku, Bulharsku nebo Lotyšsku. Česko, kde se naděje dožití zvýšila, dosahuje lepších výsledků, než další státy východní části Evropské unie. ...

Zdroj: Český rozhlas - https://rozhlas.cz
18:11:17 | 09.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD