Čtvrtek 9.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Magazín » Lidovky.cz
Lidovky.cz Zdroj: Lidovky.cz |

Kam všude jsme mohli jezdit metrem? Podívejte se, jak se v průběhu století měnily plány Prahy

9. 5. 2024 | První plány na vybudování podzemní dráhy v Praze se datují už ke konci 19. století. Z počátku se počítalo s podpovrchovou tramvají, v průběhu let se měnily i představy o tom, kudy trasy povedou nebo jak se budou jmenovat stanice. Podívejte se, co všechno mohlo být, kdyby...

Revoluce se fotila jako o život. Teď už fotografie ze střední Evropy nikoho nezajímá, říká jubilant Vladimír Birgus

6. 5. 2024 | Fotograf, teoretik a pedagog Vladimír Birgus o svých pražských výstavách, tajném životě Josefa Sudka a celoživotních přátelstvích.

NOMÁDI: Nomádům na narodily děti. Festival Cestovar míří i na rodiny

6. 5. 2024 | Už po šesté se v lomu Srní u Hlinska sjedou motorizovaní cestovatelé na festival Cestovar 2024. Kromě obvyklých přednášek pořadatelé připravili workshopy a nemohou chybět ani žluté plovoucí kachničky, které se staly symbolem akce.

Etiketa pro Čechy: Vůně hromadného ničení. Parfém je výsostně soukromá záležitost, nestrkejte ho lidem až pod nos

6. 5. 2024 | Možná je to i váš kolega, který má otravný zlozvyk pojmout odchod z pracoviště co nejdramatičtěji a poté, co shrábne svých pět švestek, nezapomene na efektní tečku – vytáhne lahvičku oblíbeného parfému a posvětí svou osobu jedním, dvěma, či snad třemi šplíchanci. Kolega sic odchází v dál, ale ještě dlouho jej připomíná nevyvětratelný vonný oblak. Pčík!

Poupata v nálevu. Vynikající „falešné kapary“ připravíte z toho, co najdete na zahrádce: z pažitky i pampelišky

6. 5. 2024 | Že jde pažitka do květu? To je skvělé – díky tomu se rozšiřuje její nabídka. Nejen o jedlé květy, ale také o nerozvinutá poupata. V kyselém nálevu chutí i vzhledem dobře zastoupí středomořské kapary, jemná štiplavost jim přitom zůstane.

Krtkův kapsáčový sen. Praktické cargo pants si proklestily cestu ze zákopů do společnosti i na přehlídková mola

5. 5. 2024 | Není dnes populárnějších kalhot! Kapsáče či takzvané cargo pants si prošlapaly cestu z válečných bojišť až na koktejl party. Proč se široké nohavice pošité kapsami staly uniformou mladé generace Z? A hodí se vůbec vysoce vojenský mundúr do společnosti?

Místo pergamenu papír. Karel III. rok po korunovaci dostal korunovační svitek

5. 5. 2024 | Poprvé v historii Spojeného království byl korunovační svitek vyroben z papíru a nikoli pergamenu. Může za to Karel III. (75), který si nepřál, aby jeho listina o korunovaci byla vyrobena z živočišné kůže. Dostal ji rok poté, co byl obřadně pomazán ve Westminsterském opatství a korunován s manželkou Camillou.

Antibiotika hned po narození dělají z dětí alergiky. Riziko zvyšuje i císařský řez, říká alergoložka Humlová

5. 5. 2024 | Kvůli mírné zimě začala letos pylová sezona už v lednu. Jaké jsou nejčastější spouštěče alergií po čtyřicítce? Kdy jsou k alergiím náchylnější muži – a kdy ženy? A jak bude vypadat léčba budoucnosti? Vysvětluje Zuzana Humlová, primářka Ústavu alergologie a imunologie VFN v Praze.

Truhlíková historie. Kdy jsme vystrčili kytky ven z oken a kdo může za to, že pořád frčí ty nešťastné pelargonie?

5. 5. 2024 | Teplé jaro zamotalo mnohým hlavu, první truhlíky s květinami se na oknech začaly objevovat už na začátku dubna. Jenže není nic nestálejšího než aprílové počasí, po horkých dnech přišly zase mrazy. Už za časů našich pratet platilo, že truhlíky patří za okna až po zmrzlých, právě teď je správný čas zamyslet se, jak je letos osázet. Pro lehkou inspiraci si zaběhněme do minulosti.

Sektor a Halabala lepší než baroko. Čím nábytek z minulého století uhranul mladé generace?

5. 5. 2024 | Desetitisíce korun lidé platí za křesla z časů první republiky a za sektorový nábytek s barevnými plastovými zásuvkami, který se ještě před pár lety vozil na skládku. Proč opadl zájem o barokní kabinety a jak to, že ceny „retro“ nábytku stále letí vzhůru?

Co se to děje s naším počasím? Průvodce všemi extrémními jevy, které byste měli znát

4. 5. 2024 | Letošní duben nás teplotami nad 25 °C donutil sáhnout po letním oblečení – a vzápětí nás mrazy a chumelenicemi opět navlékl do zimních bund. Počasí hýří extrémy v zimě v létě. Vedra se střídají s mrazy, sucha s povodněmi. Čelíme ničivým vichrům a devastujícím požárům. Co se to děje s počasím?

Že manželství slyšících s neslyšícími nemůže fungovat? Mýtus, říká odbornice. Stačí trocha porozumění

4. 5. 2024 | Vedoucí sociální služby a psychoterapeutka Linda Hudson se věnuje práci s neslyšícími. Vysvětluje, jak s nimi komunikovat. „Neslyšící mohou plně prožívat tanec, hudbu vnímají skrze vibrace. Velmi dobře se mohou realizovat i ve sportu, kde mohou závodit i se slyšícími,“ říká.

Někdy se divím, jak šíleně u toho hraní vypadám, říká pianista Ivo Kahánek. Ke Smetanovu výročí chystá dvojcédéčko

3. 5. 2024 | Fenomenální klavírista Ivo Kahánek o tom, proč je důležité, kam se hudebník kouká, co má společného klavír a oštěp, a taky o tom, co dělat, když má umělec na pódiu „okno“.

Když vás začnou zlobit uši, zacvičte si. Při potížích se sluchem může někdy pomoci i fyzioterapeut

3. 5. 2024 | Fyzioterapie se tradičně zaměřuje na mechanickou pomoc a rehabilitaci tělesných funkcí. Může ale hrát roli i v péči o osoby se sluchovými potížemi, zejména pokud souvisí s funkčními problémy v oblasti hlavy, krku nebo temporomandibulárního kloubu, což je kloub mezi čelistí a lebkou.

Cestování mě změnilo. Pochopila jsem, že život nemůžu brát vážně, říká mladá cestovatelka

3. 5. 2024 | Cestovat po světě sama začala už na střední škole. A jak říká, vyhovuje jí to nejvíce, protože ne každému sedí způsob, jakým svět kolem sebe objevuje. Za pár let projela půlku Evropy, Thajsko, Azorské ostrovy a Indii. „Nejsem klasická turistka, spíš si na cestách připadám jako průzkumnice. Neustále chci něco objevovat,“ říká mladičká cestovatelka Mili Macková.

Zhoršil se vám náhle sluch? Upalujte k lékaři, většina potíží se dá řešit, když se začne včas

2. 5. 2024 | Ztráta sluchu není legrace. A to ani částečná. Podle lékaře Michala Palenika z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice U Svaté Anny a LF MU v Brně existuje mnoho faktorů, které způsobují anebo přispívají k nedoslýchavosti. Je to např. dlouhodobé vystavení nadměrnému hluku z práce, hudby nebo dopravy. Sluch se stejně jako zrak přirozeně zhoršuje s věkem. Dalšími příčinami můžou být genetické faktory, různé nemoci, infekce anebo užívaní některých léků. ...

Silnice a mosty v muzeu. Ve Vikýřovicích naleznete expozici dopravních značek, patníků i mostních konstrukcí

2. 5. 2024 | Když pojedete ze Šumperka do Jeseníků, vyplatí se zastávka ve Vikýřovicích: je tam totiž schované skvělé muzeum. Muzeum silnic a mostů. Je nenápadné a nemá skoro žádnou reklamu, takže o něm téměř nikdo neví. Má to své výhody: za prvé tam nebude nával, za druhé vstupné je vyloženě symbolické a za třetí tu mají otevřeno celý rok.

Pilulka lásky je nadosah: Může extáze na předpis zachránit unavené dlouholeté vztahy? A stojí to vůbec za to?

1. 5. 2024 | Je tady První máj a s ním „lásky čas“. Jenže co mají dělat ti, kdo řeší partnerské trable? Třeba zkusit pilulku z Oxfordu! Tamní vědci pracují na vyvinutí látky, která má udržet partnery spolu, když se vztah unaví a oni se třeba začínají rozhlížet jinde.

Karel III. bojující s rakovinou se vrátil k plnění veřejných povinností

30. 4. 2024 | Britský král Karel III. (75) se poprvé od únorové diagnózy rakoviny vrátil k plnění svých veřejných povinností. Navštívil zdravotnické zařízení v Londýně, které se specializuje právě na léčbu tohoto onemocnění. Monarcha, kterého doprovodila královna Camilla, se usmíval a působil zdravě.

Policie propustila Gérarda Depardieua. Čelí obviněním ze sexuálního napadení

29. 4. 2024 | Francouzský herec Depardieu byl po výslechu propuštěn z policejní vazby, v níž byl od dopoledne kvůli obviněním ze sexuálního napadení dvou žen. Francouzská média informovala, že herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Depardieu dlouhodobě vinu odmítá.

Zdroj: Lidovky.cz - lidovky.cz
20:17:44 | 09.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD