Čtvrtek 9.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Hlavní přehled » ČT24 - Česká televize
ČT24 - Česká televize Zdroj: ČT24 - Česká televize |

Zalužnyj končí v armádě, bude ukrajinským velvyslancem v Británii

9. 5. 2024 | Bývalý nejvyšší velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj bude nově velvyslancem Kyjeva ve Velké Británii. Do funkce ho jmenoval prezident Volodomyr Zelenskyj, který jej předtím propustil z vojenské služby. Zalužnyj odešel z čela armády v únoru, nahradil ho Oleksandr Syrskyj.

Český dobrovolník raboval na Ukrajině, hrozí mu výjimečný trest

9. 5. 2024 | Státní zástupce podal obžalobu na českého dobrovolníka, který je obviněný z rabování na Ukrajině. ČT to řekl Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Muž pro Seznam Zprávy potvrdil účast v ukrajinské armádě a přiznal se, že kradl v opuštěných domech nedaleko Kyjeva. Za rabování mu hrozí až výjimečný trest. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

ŽIVĚ: Poslanci jednají o korespondenční volbě, Babiš i Okamura řečnili hodiny

9. 5. 2024 | Poslanci ve čtvrtek pokračují v projednávání koaličního návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Mimořádná schůze svolaná z podnětu vládního tábora se zabývá druhým čtením volební novely, v níž mohou podávat pozměňovací návrhy. Poslanci si kvůli předpokládaným průtahům schválili jednání přes noc, již první projev Andreje Babiše (ANO) byl obstrukční. Je možné, že schůze bude pokračovat také v pátek. Program poslanci schválili až po šesti a půl hodinách ...

Severní energetická přerušuje těžbu v lomu ČSA na Mostecku, propustí na 500 lidí

9. 5. 2024 | Severní energetická přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku. Propustí zhruba pět set zaměstnanců. O ukončení provozu v dole mezi Mostem a Chomutovem se rozhodne v následujících měsících, informovala mluvčí skupiny Sev.en Česká energie Eva Maříková. Někteří zaměstnanci mají odejít už na konci května, společnost jim nabízí až osmiměsíční odstupné.

Izrael použil americké bomby proti civilistům v Gaze, řekl Biden

9. 5. 2024 | Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při nichž v Pásmu Gazy umírali palestinští civilisté. Biden to řekl ve středu (ve čtvrtek brzy ráno středoevropského času) v rozhovoru pro stanici CNN. Izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan označil prezidentovo prohlášení za zklamání, premiér Benjamin Netanjahu na nejnovější krok USA zatím oficiálně nereagoval. ...

Banky a drobní investoři prahnou po zlatě. Rýžování je v kurzu

9. 5. 2024 | Česká národní banka navyšuje zlaté rezervy. Na konci dubna měla v trezorech přibližně 37 tun zlata. Poptávka po drahém kovu roste po celém světě. Zájem mají kromě bank i drobní investoři a přibývá také novodobých zlatokopů.

Na západě Čech chybí pediatři, část rodičů hledá pomoc mimo kraj

9. 5. 2024 | Desítkám rodin v Aši hrozí, že pro své děti nebudou mít pediatra. Dětská lékařka tam k poslednímu květnu končí. Náhradu hledá radnice i pojišťovna. Zatím marně. V podobné situaci jsou i v nedalekých Lubech, kde neordinuje dokonce vůbec žádný lékař. Někteří rodiče už dokonce hledají pomoc za hranicemi kraje. Podle odhadů nemá na Karlovarsku pediatra asi třináct procent dětí.

Daň z nemovitosti se někde zvýšila až pětinásobně. Majitelé ji musí zaplatit do konce května

9. 5. 2024 | Základní sazby daně z pozemků, staveb i bytových jednotek vzrostly v průměru o 80 procent. Nové výměry rozesílá poplatníkům finanční správa zhruba od půlky dubna. Někteří majitelé nemovitostí zaplatí i násobně víc než v minulých letech. Obce totiž mohou vyhláškou stanovit místní koeficient a tím daň ještě zvýšit. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky je do konce května.

Ukrajinu nevymyslel Lenin a Krym nebyl vždy ruský. Kreml válčí i manipulací historie

9. 5. 2024 | Rusko při své agresi proti Ukrajině používá celou řadu propagandistických lží – ať už jde o tvrzení o „kyjevských fašistech“ údajně ovládajících stát nebo o údajném útlaku Rusů a rusky mluvících obyvatel. Kreml se ale zaměřuje také na historii, jejíž účelovou manipulací se snaží zpochybnit ukrajinskou územní celistvost a upřít Ukrajině právo na existenci.

Metro jezdí pod Prahou padesát let. Ulevilo přetíženým ulicím, na velkou vodu nestačilo

9. 5. 2024 | Pražskému metru je padesát let. Přesně před půlstoletím přišli na tehdejší konečnou stanici první trasy podzemní dráhy vrcholní činitelé komunistické strany, československé a také sovětské vlády a samozřejmě pražského dopravního podniku, aby slavnostně zahájili její provoz. Oficiálním termínem otevření pražského metra je 9. květen 1974, i když to se svezli jen „papaláši“, jak se tehdy říkalo. Lidé, kteří si předtím vystáli na svezení dlouhou frontu, mohli metro poprvé vyzkoušet v následujících d ...

Ve volbách v Severní Makedonii vede konzervativní opozice. Prezident Pendarovski uznal porážku

8. 5. 2024 | Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve druhém kole prezidentských voleb, informuje agentura Reuters. V průběžném sčítání hlasů vede s velkým náskokem kandidátka opozice Gordana Siljanovská-Davkovová. Konzervativní opozice vede i v parlamentních volbách, které se rovněž konaly ve středu. Její příznivci už začali v hlavním městě Skopje slavit.

Do Marseille slavnostně připlul olympijský oheň

8. 5. 2024 | Po dvanáctidenní plavbě dorazil z Řecka do Marseille olympijský oheň. V doprovodu tisícovky lodí ho přivezla třístěžňová plachetnice Belem, postavená na konci devatenáctého století. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil i prezident Emmanuel Macron, plamen v symbolickém kruhu zapálil rapper Jul.

Říkala jsem si, že nás zabijí. A v tom začali přijíždět Rusové, vzpomíná pamětnice Pražského povstání

8. 5. 2024 | Konci války na českém území předcházely tvrdé boje v ulicích. Jen v Praze podle historiků během povstání proti německým okupantům zemřelo přes tři tisíce lidí.

Poslance čeká debata o korespondenční volbě. Počítá se s dlouhými projevy

8. 5. 2024 | Dolní komoru už ve čtvrtek čeká další mimořádná schůze. Poslanci mají na programu jednání jediný bod – korespondenční volbu pro české občany v zahraničí. Koalice jim chce hlasování ulehčit, opozice ale ve změně vidí možnou kolizi s ústavou. Počítá se tak s dlouhými projevy.

USA kvůli vývoji v Rafahu pozastavily dodávku bomb Izraeli

8. 5. 2024 | Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafahu na jihu Pásma Gazy nyní přehodnocují bezprostřední vojenskou podporu židovského státu. Uvedl to americký ministr obrany Lloyd Austin, čímž potvrdil zprávy amerických médií z uplynulých dní. Podle tisku je to od začátku války v Gaze první známý případ, kdy Američané kvůli nesouhlasu s počínáním izraelské vlády sáhli na dodávky zbraní. S krokem americké vlády nesouhlasí republikáni. ...

Kůň na dostizích v Pardubicích vběhl mezi diváky, čtyři zranil

8. 5. 2024 | Na pardubickém dostihovém závodišti vběhl kůň, který ztratil jezdce, do prostoru s diváky a zranil čtyři lidi. Ženu a dítě sanitka převezla do nemocnice. Další muž byl ošetřen na místě, jeden zraněný se k ošetření vydal sám, sdělila mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Policisté případ vyšetřují, podle mluvčí Dostihového spolku Kateřiny Anny Nohavové jde o nešťastnou událost.

Je nutné oddělit řadové vojáky a režim, který je do války vehnal. Podle historika Marka část veřejnosti „slepě adoruje Sovětský svaz“

8. 5. 2024 | Česko si ve středu připomíná 79 let let od konce druhé světové války v Evropě. Ačkoliv byli Sověti součástí protihitlerovské koalice, podle historika Vojenského historického ústavu Jindřicha Marka lidé nesmí zapomínat na zrůdnost Stalinova režimu, který v té době v Sovětském svazu panoval. Když si toto lidé nebudou spojovat, nastává situace, kdy část veřejnosti „slepě adoruje Sovětský svaz“, upozornil historik. S tím souhlasí i vedoucí katedry dějin a didaktiky dějepisu Pedagogické fakulty UK Pe ...

Ukrajinský parlament schválil zákon, jenž umožní zapojení některých vězňů do bojů

8. 5. 2024 | Ukrajinský parlament ve středu definitivně schválil zákon, který umožňuje mobilizaci vězňů odsouzených za lehčí trestné činy. Pokud se odsouzení zapojí do bojů na obranu země před ruskou agresí, budou podmínečně propuštěni z vězení, oznámila agentura Ukrinform. Norma by měla pomoci doplnit ukrajinské jednotky a střídat vojáky vyčerpané po dvou letech bojů proti ruské invazní armádě, uvedla agentura Reuters. ...

„Není to zločinec, je to novinářka,“ říká manžel Kurmaševové, kterou vězní Putinův režim

8. 5. 2024 | Více než dvě stě dnů už vězní ruský režim rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou. Její manžel Pavel Butorin bojuje za její propuštění v nejvyšších patrech americké politiky. V rozhovoru pro pořad Události, komentáře uvedl, že cítí obrovskou podporu ze strany vlády USA i Kongresu. Podle Butorina je diplomatický tlak nutný, jelikož jeho žena se spravedlivého procesu v Rusku nikdy nedočká, přitom byla uvězněna neoprávněně. Ruské úřady viní Kurmaševovou z toho, že se neohlásila předem jako takz ...

Pavel povýšil šéfa BIS Koudelku na generálmajora

8. 5. 2024 | Prezident Petr Pavel na Pražském hradě po roce na návrh vlády povýšil ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku z hodnosti brigádního generála na generálmajora. Brigádním generálem se stal ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych. Při příležitosti Dne vítězství hlava státu povýšila dalších jedenáct vojáků, policistů či hasičů.



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD